Çevremizdeki dünya ile etkileşimimiz sırasında bulaşıcı hastalıklardan,
bakterilerden, virüslerden korunma yeteneğimiz büyük ölçüde bağışıklık
sistemimizin sağlıklı işleyişine bağlıdır. Sadece çevremizden gelen hastalıklar
değil, örneğin kanser gibi ilerleyici hastalıkların gelişiminin engellenmesi,
kanserli hücrelerin yok edilmesi yine bağışıklık sisteminin görevleri
arasındadır. Yetersiz beslenme nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemi vücudu
enfeksiyonlara açık hale getirir ve yaralar daha geç iyileşir. Araştırmalar
bağışıklığın yaşla birlikte zayıfladığını ortaya koymaktadır. Belirli yaşlardan
itibaren bağışıklığı güçlendiren yiyecekler tüketmek hastalıklara yakalanma riskinin
önemli ölçüde düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca yine tükettiğimiz gıdalar
yardımıyla bulaşıcı hastalıkların daha sık görüldüğü kış aylarında daha etkin
bir korunma sağlayabiliriz.
Bağışıklık ve Beslenme
Sağlıklı ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini destekleyen en önemli
faktörlerden biridir. Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alması,
protein, karbonhidrat ve yağ bakımından dengeli bir beslenme programı ile
bağışıklık kalkanını her an çalışır halde tutabiliriz. Tam tersi durumda ise yetersiz
beslenme hastalıklara yakalanma riskini arttırmakta ve hastalıkların iyileşme
süresini uzatmaktadır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler
Bağışıklığı güçlendiren yiyecekler dendiğinde belirli bir besin grubunun
veya belirli vitaminlerin akla gelmesi tam olarak doğru değil. Çünkü bağışıklık
sisteminin güçlü olması pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra alınan protein
miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani beslenmenin geneline
bağlıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak
her zaman güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunduğu anlamına gelmez. Eğer
yeterli miktarda protein tüketmezseniz vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf
alabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek
yerine kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.
Hazır gıdalar, kalorisi yüksek ve besin değeri düşük atıştırmalıklar, fazla
tuzlu veya şekerli hamur işleri, şekerli ve gazlı içecekler yerine her gün
farklı renklerde meyveler, bol bol yeşil yapraklı sebzeler yemek, taze sıkılmış
meyve suyu içmek, sigarayı bırakmak, haftada 2-3 öğün balık yemek atacağınız
ilk ve en önemli adımlardır.
Tabii bazı vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi için ayrı önemi
vardır. Ancak bu vitamin ve mineralleri kısa bir süre içinde fazla fazla
almanın veya takviye olarak tüketmenin faydası olduğu söylenemez. Önemli olan
vücudun ihtiyaç duyduğu miktarları düzenli olarak almaktır. Bağışıklığı
güçlendiren (ve başka pek çok fonksiyonu bulunan) bazı vitamin ve mineralleri
şu şekilde sıralayabiliriz.
Selenyum: Bazı çalışmalar selenyum eksikliği görülen kişilerde mesane,
meme, kolon, rektum, akciğer ve prostat kanseri riskinin arttığını ortaya
koymaktadır. Ay çekirdeği, balıklar, hindi eti ve kırmızı et en çok selenyum
içeren besinler arasındadır. Selenyum içeren yiyecekler yazısında selenyum
minerali ve selenyum bakımından zengin gıdalar hakkında daha ayrıntılı bilgiler
bulabilirsiniz.
A Vitamini: A vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve
bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı bilinmektedir. Ispanak,
havuç, kara lahana, keçi ve inek sütü, balıklar, yoğurt iyi birer A vitamini
kaynağıdır. A vitamini içeren yiyecekler sayfasında A vitamini içeren bazı
gıdaların listesini ve bu vitaminin çeşitleri ile ilgili daha detaylı bilgiler
yer alıyor.
B2 Vitamini: Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar B2 vitamininin
bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırdığı yönünde sonuçlara
sahiptir. Ancak bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
B6 Vitamini: B6 vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin virüslere ve
bakterilere verdiği tepkinin azalmasına yol açabilir. Ancak uzmanlar B6
vitamininin aynı zamanda mevcut tümörlerin büyümesine yol açabileceği için
dikkatli tüketilmesini ve fazla miktarlarda (takviye olarak) alınmamasını
öneriyor. Esmer pirinç, toz acı biber, şam fıstığı, tarhun otu, sarımsak,
adaçayı en çok B6 içeren besinler arasında ilk sıralarda.
C Vitamini: Hepimiz, özellikle grip salgınlarının görüldüğü kış aylarında C
vitamini almamız gerektiğini biliyoruz. Ancak C vitamininin tek başına
bağışıklığı güçlendirdiği yönünde bilimsel bir kanıt bulunmuyor. C vitamini
ancak diğer vitamin ve minerallerle birlikte alındığında olumlu etki
gösteriyor. C vitamini hangi besinlerde bulunur yazısında bu vitaminin önemi ve
bolca bulunduğu gıdalar hakkında detaylı bilgiler yer alıyor.
D Vitamini: D vitaminin tüberküloz hastalarının tedavisinde olumlu sonuçlar
verdiği yıllardır bilinen bir gerçek. Son yıllarda yapılan araştırmalar bu
vitaminin bazı hastalıklardan sorunlu bakterilere karşı antimikrobiyal tepki
oluşturduğu yönünde sonuçlara sahip olmakla birlikte henüz bu konuda daha fazla
bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmakta.
Çinko: Çinko, bağışıklık sistemi hücrelerinde eser miktarda bulunan ve
eksikliğinde bu hücrelerin olması gerektiği gibi çalışmadığı bir mineraldir.
Ancak çinko fazlalığı bağışıklık sisteminin işlevini engelleyebileceği için
özellikle çinko takviyesinin doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Çinko
içeren yiyecekler sayfasında çinko minerali bakımından zengin gıdalar, çünko
eksikliği ve fazlalığı durumunda görülen belirtiler hakkında bilgiler
bulabilirsiniz.
Bağışıklığı Güçlendiren Diğer Gıdalar
Aşağıdaki listede vücudun hastalıklara karşı direncini arttıran, vitamin ve
mineral bakımından zengin, uzmanlar tarafından sık sık önerilen bazı gıdaları
bulabilirsiniz. Ancak bu listede yer alan bazı gıdalar herkes için uygun
olmayabilir. Bu nedenle sizin sağlık koşullarınıza en uygun beslenme listesi
için bir uzmana danışabilirsiniz.
Sarımsak
Soğan
Domates
Havuç
Brokoli
Brüksel lahanası
Pazı
Kırmızıbiber
Kabak
Portakal
Greyfurt
Limon
Mantar
Yoğurt
Zencefil
Bal
Karabiber
Kekik
Adaçayı
Biberiye
Maydanoz
Karnabahar
Mercimek
Hindi eti
Balık
Fasulye
Kırmızı et
Peynir
Ay çekirdeği
Badem
Kaju
Yumurta
Zerdeçal
Yeşil çay
İstiridye
Sonuç olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilen yiyeceklerle
sağlıklı beslenme için yapılması gerekenler aşağı yukarı aynı. Eğer bağışıklık
sistemini etkileyen bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa, sadece beslenmenizi
düzenleyerek hastalıklara yakalanma riskini önemli oranda azaltabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken nokta, vücudun normal fonksiyonlarını yerine
getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin vitaminlerin ve
minerallerin dengeli olarak alınması. Bir minerali veya vitamini çok miktarda
almak bağışıklığın güçlenmesi için yeterli değil. Beslenmeye bir bütün olarak
bakmak gerekiyor. Ayrıca vitamin takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktora
danışmak bu vitaminlerin veya minerallerin gereğinden fazla alındığı durumlarda
görülebilecek yan etkilerinden korumak adına önemli.
2 yorum:
bu bilgiler için teşekkür ederim oldukça faydalı ve güzel makale olmuş teşekkürler
Bağışıklığımızı güçlendiren yiyecekler için güzel bir paylaşım olmuş, yeni yeni şeyler öğrenebildik. Sağlık ile ilgili bu tür paylaşımlar ülkemizde de daha da artmalı, emek verdiğiniz ve paylaştığınız için teşekkürler.
Yorum Gönder