ÇİKOLATA YERİNE KEÇİBOYNUZU

Uzmanlar keçiboynuzunun sağlık açısından son derece yararlı olduğunu belirterek çikolata yerine keçiboynuzu tüketilmesi önerisinde bulunuyorlar
Çikolata yerine keçiboynuzu
Keçiboynuzu lifi 24 polifenolik bileşik içerir, bunlardan yüzde 26’sı flavonoidlerdir. Flavonoidler çok güçlü antioksidan özellik gösteren bitkisel bazlı bileşiklerdir. Keçiboynuzu aynı zamanda belirgin miktarda antioksidan bileşikler olan kuersetin ve mirisetin içerir. 1 adet orta/büyük boy keçiboynuzu yaklaşık 31 kaloridir.
Keçiboynuzu bir kimyasal olan tanenlerden gallik asit içerir, analjezik, anti bakteriyel, anti alerjik, anti viral, antioksidan ve antiseptik özellik gösterir. Gallik asit çocuklarda çocuk felcini önlemede ve tedavide etkilidir. Keçiboynuzu sindirimi düzenler ve kandaki
kolesterol seviyesini düşürür. Hem çocuk hem de yetişkinlerde 15-20 grama kadar keçiboynuzu ishal tedavisinde kullanılır. Yapılan bir çalışmaya göre yüksek kolesterol seviyelerine sahip bireylere çözünmez keçiboynuzu lifi verildiğinde total kolesterolleri \%18 ve LDL kolesterolleri \%23 oranında düştüğü gözlenmiştir. Keçiboynuzu kafein içermediği için yüksek tansiyonu olan bireyler tarafından da kullanılabilir.
Keçiboynuzunun düzenli kullanımı akciğer kanserini önlemede yardımcıdır. E vitamini içeriği ile öksürük, grip, anemi ve osteoklazi tedavisinde yardımcı olur. Fosfor ve kalsiyum zenginliği sebebiyle osteoporoza (kemik erimesi) karşı savaşır.
Keçiboynuzu çikolataya karşı süt içermeyen bir alternatif olarak laktoz intoleransı veya süt alerjisi olanlara için kullanılır. Çikolataya göre yağ, kalori ve kafeinden düşüktür, bu anlamda kilo kaybına da yardımcı olur. Keçiboynuzu doğal olarak tatlıdır çikolata gibi eklenmiş şeker ilavesi içermez. Keçiboynuzu tohumlarından elde edilen tragasol adlı zamk benzeri madde fırın mamülleri, dondurma, jöleler, reçeller, salata sosları, peynir, konserve etler, salam gibi işlenmiş et ürünleri, hardal ve diğer gıda ürünlerinde bir stabilizatör ya da koyulaştırıcı madde olarak kullanılır. Keçiboynuzu tozu kakao tozu veya çikolata yerine kek, kurabiye ya da şekerlemelerde kullanılabilir. Sıcak içecekler kahve yerine keçiboynuzu tozu kullanılarak yapılabilir. Kurabiye veya kek yapmak için damla çikolatalar yerine keçiboynuzu parçaları kullanılabilir.
Keçiboynuzunun 10 muhteşem faydası
Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetişen keçiboynuzu kimileri tarafından sevilerek yense de birçok kişi tarafından es geçiliyor. Oysa bu bitki içerdiği protein ve minerallerle yüzyıllardan beri sağlık saçıyor.
İşte keçiboynuzunun saymakla bitmeyen faydalarından birkaçı…
Keçiboynuzu anti allerjik ve antibakteriyel olan galik asit içermesiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemine karşı etkili bir ilaç görevi görüyor. Alerjik nefes darlığı problemi olanlar için keçiboynuzu pekmezi oldukça fayda sağlıyor.
Afrodizyak özelliği taşır. Sertleşme sorunu ve iktidarsızlık probleminin giderilmesine yardımcı oluyor. Bu cinsel probleme sahip erkeklerin keçiboynuzu kürü yapması tavsiye ediliyor. Aynı zamanda keçiboynuzu sperm sayısını arttırarak çocuk sahibi olamama riskini azaltıyor.
İçerdiği yüksek ham selüloz sayesinde bağırsak hastalıklarıyla savaşıyor, bağırsak kurdu, tenya gibi bağırsak parazitlerinin yok olmasını sağlıyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde ishale karşı kullanılabiliyor
Balgam söktürücü özelliğiyle sigara içenler için son derece fayda sağlıyor. Göğsü yumuşatıyor ve bronşları açıyor.
Fosfor ve kalsiyum açısından zengin olması bakımından kemik erimesine karşı etkili bir koruma sağlıyor.
Barındırdığı vitamin ve minerallerle diş ve diş eti hastalıklarıyla savaşıyor.
Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak şişkinliği gideriyor.
Kanın zehirli maddelerini temizliyor ve kansızlığı gideriyor.
Hafızayı güçlendiriyor ve konsantrasyonu arttırıyor
Düzenli şekilde yenilen keçiboynuzu akciğer kanserine yakalanma riskini azaltıyor.

-->

Hiç yorum yok: