Şalgam, tüm Turpgiller gibi, bedenin kansere yakalanma
rizikosunu en aza indirgeyen bir besindir.
Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir.
İçerdiği zengin orandaki lifi sayesinde peklik (kabızlık)
çekenlere iyi gelir.
Bedene dinçlik sağlayan, mide ve siyatik ağrılarına iyi
gelen bir besin olarak bilinmektedir.
Şalgamın taş ve kum döktüğünü, bronşları boşalttığını, bol
idrar söktürdüğünü uzmanlar, şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde
yenirse yukarıdaki hastalıklara iyi geldiğini bildiriyor. Uzmanlar, şeker
hastalarının da şalgam yiyebileceğini vurguluyor ve şalgam ne kadar çiğ yenirse
o kadar faydalı olduğunu hatırlatıyor.
Yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitki.
Hafif acımsı-tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen Şalgam'ı
veren bitkisi, Turpgiller'dendir. Anayurdunun Kuzey Avrupa ile Kuzey Asya
olduğu sanılan şalgam, ikiyıllık otsu bir bitkidir. 50-120 cm. kadar
boylanabilen ve ülkemizde de yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ve
toprak üstü yeşil kısımları; ikinci yılında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları
oluşur.
Besin Değeri: 100 gr. taze şalgamın içerdiği önemli besin
değerleri şunlardır: 23 kalori; 0,8 gr. protein; 4,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol;
0,2 gr. yağ; 0.9 gr. lif: 24 mgr. fosfor; 35 mgr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; 34
mgr. sodyum; 188 mgr. potasyum: 20 mgr. magnezyum; eser miktarda A vitamini;
0,04 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,3 mgr. B3 vitamini ve 22 mgr. C
vitamini.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder