SAĞLIK İÇİN KIŞ TAVSİYELERİ


Kış aylarının girmesiyle grip başta olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin zayıfladığını belirten uzmanlar, mutfakta kullanılan ürünlerle riskin azaltılacağını söylüyor.
Bu konuda bilgi veren uzmanlar domates, soğan, şalgam, sarımsak, biber, kekik ve adaçayı gibi ürünlerin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ürünler olduğunu ifade ediyorlar.
"İçerdikleri yüksek A vitaminiyle, havuç, tatlı patates, pazı, turp, bal kabağı kuvvetli antioksidanlardır" Bu ürünlerin vücudun direncini artırdıklarını aynı zamanda yaşlanmayla da yavaşlattığını aktarıyorlar.
Yüksek doz C vitamini içeren biber, kuzukulağı, yeşil fasulye, lahana ve çileğin sonbahar-kış döneminde en çok ihtiyaç duyulan ürünlerdir "Özellikle çilek antioksidan ve mikroplara karşı kuvvetli savaşçıdır. Portakal çok C vitamini içerir ama kırmızıbiberde portakalın 2 katı, maydanozda 3 katı C vitamini vardır" 
Yüksek doz likopen içeren kırmızı sebzeler ( domates, pancar, biber) kalp hastaları için birebir "Semizotu bitkisel omega 3'dür. Kanı sulandırır. Biberiye de evde kalp hastası olan bir mutfakta olması gereken bir çeşnidir. Yüksek tansiyon hastaları için sarımsak muhteşemdir. Yine yüksek potasyum içeren şalgam veya suyunu da tavsiye ediyorlar."
Kronik yorgunluk, halsizlik veya da zayıflıktan şikayet edenlerin sarımsak, lahana ve brüksel lahanasını öneren Bağrıaçık, karnıbahar, bakla, mısır, acı biber, bezelye ve patatesin kilo aldıran ürünler olduğunu vurguladı.
Karaciğer hastaları, çok alkol tüketenler, karaciğere dokunan ilaçları kullananlar için de çeşitli ürünleri öneren uzmanlar, bunları şöyle sıralıyor:
"Enginer, havuç, soğan, yer elması; kökünü yediğimiz tüm sebzeler."