YEDİ SÜPER BAHARAT VE FAYDALARI

Tarçın

Güzel kokulu tarçın kan şekerini ve kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. Soğuk algınlığına, bağırsak problemlerine, el-ayak titremelerine iyi gelen tarçının aynı zamanda cinsel isteği artırma etkisi de vardır.

Tarçını sabah içeceğiniz süt-yulaf karışımına veya öğleden sonra atıştıracağınız yoğurda ekleyebilirsiniz. Bu baharat smoothie’lere, meyvelere, ekmeğe; kısacası birçok yiyeceğe güzel bir aroma verir. Hatta çay ve kahve keyfinizi yarım çay kaşığı tarçını da bardağınıza ekleyerek faydalı hale getirmeniz mümkün!

Biberiye

Biberiye de faydası saymakla bitmeyecek baharatlardan… Biberiyenin içeriğinde bulunan bileşenler vücut iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olarak birçok kronik hastalığın riskini azaltır. Kalp sağlığı için de faydalı olan biberiye aynı zamanda baş ağrılarının dindirilmesine ve konsantrasyonun artmasına yardımcı olur.

Biberiyeyi etinizi veya domates sosunuzu marine ederken kullanabileceğiniz gibi, kek veya tahıllı ekmeklere de katabilirsiniz. Baş ağrısı için ise bir çay kaşığı kuru biberiyeyi ayırın ve içmeden önce sıcak suyun içinde beş dakika boyunca demleyin.

Zerdeçal

Bu faydalı baharat, körinin içinde bulunan 10 baharattan biri ve aynı zamanda ona rengini verendir. Yapılan araştırmalar zerdeçalın beyin sağlığı ve yaşlanmaya bağlı bilişsel sağlık üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda iltihap gidericidir, karaciğeri kuvvetlendirir, kansere karşı korur ve kalp hastalıklarını önler.

Zerdeçalı yemeklerde köri baharatı dahilinde kullanabilirsiniz; özellikle yumurtalı, tavuklu ve ton balıklı salatalarla tavsiye ederiz. Köri tavuk yemeklerinin yanına her zaman çok yakışır. Onun dışında zerdeçal bal ile karıştırılarak da kullanılabilir.

Nane

Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici ve rahatlık verici bir özelliği de vardır. Soğuk algınlıklarına ve öksürüğe iyi gelir. Diş ağrısını dindirir ve kötü ağız kokusunu azaltır.

Naneyi yemeklerinize lezzet katmak amacıyla kullanabileceğiniz gibi çayını da yapabilirsiniz. Beş adet yaprağı beş dakika boyunca demleyin, süzün ve yemek sonrasında için. Boğaz ağrınızı hafifletmek istiyorsanız da süzülmüş sıvıyı soğumaya bırakın ve gargara yapın.

Zencefil

Bir çay kaşığı zencefil, bir bardak ıspanakla aynı antioksidan seviyesine sahipmiş! Zencefilin faydaları saymakla bitmez: soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürür, bulantı giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizma ağrılarına iyi gelir ve eklem ağrılarını azaltır.

Zencefilin sert ve şekerli tadını tamamlamak için onu taze meyve dilimleri üzerine serperek veya soğuk yoğurt, dondurma gibi yiyeceklerle karıştırarak kullanabilirsiniz. Sağlıkta en fazla verimi almak için zencefili bal ile karıştırarak; buharda pişirilmiş havuç veya ızgara somon filelere ekleyebilirsiniz.

Kekik

Bir çay kaşığı kekiğin, antioksidan gücü açısından üç bardak kıyılmış brokoliye eşdeğer olduğunu biliyor muydunuz? Keki hazmı kolaylaştırır, böbrek ve bağırsak mikroplarını öldürür, solunum yolu hastalıklarına iyi gelir ve kan şekerini düşürür.

Kekik zaten hazırladığımız hemen her yemeğe lezzet katmak için kullandığımız bir baharat. Makarna, pizza gibi yiyeceklere tat verdiği gibi, kekik yağı da yemeklerde kullanılabilir.

Kurutulmuş kırmızı biber

Pul biber, kurutulmuş biber acı kırmızı biberden yaratılır. Bu acı baharat, kilo vermek isteyenlerin de baş tacıdır. Çünkü pul biber metabolizmayı hızlandırır, tokluk yaratır ve yağ yakımını artırır. Bunların dışındaki faydaları da ishali kesmesi ve grip ile soğuk algınlığına iyi gelmesi…

Kurutulmuş kırmızı biberi yine birçok yiyeceğe katabilirsiniz. Aynı zamanda balığınızı veya etinizi marine ederken de kırmızıbiberin veya paprikanın tadından faydalanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: