Kalp hastalığı tüm dünyada ölüme neden olan önemli bir
sorun. Beslenme uzmanları, hangi yiyeceğin bizim kalp sağlığımız için iyi
olduğunu tespit etmenin yolunu buldular. Howstuffworks isimli internet
sitesinde yer alan en favori 4 yiyecek listesini açıklıyor. Paketlenmiş ve
işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulması istenen sitede, işte kalp
sağlığı için iyi olan besinler...
Avokado: Bu yumuşak ve lezzetli meyve vücudunuz ve kalbiniz
için sağlıklı yağlar sunuyor. Zeytinyağına benzer şekilde, bu meyve kolesterol
gibi kalp hastalığı için risk faktörlerini düşürmeye yardımcı tekli doymamış
yağlar açısından zengindir. Ayrıca iyi bir antioksidan ve potasyum kaynağı olan
avokadoyu düzenli olarak tüketmelisiniz.
Brokoli, ıspanak ve karalahana: Yeşil sebzeler kalbiniz için
fazladan destek sağlıyor. Karotenoid açısından zengin olan bu sebzeler
antioksidan gibi görev yapar, zararlı bileşenleri vücuttan uzak tutar. Ayrıca
bu sebzeler lif ile tonlarca vitamin ve mineral açısından da zengindir.
Karalahana ise Omega-3 yağ asitleri içeriyor.
Domates: Ülkemizde de domates tüketimini artırmalıyız.
Patates gibi, kalp dostu potasyum açısından zengin olan domatesler, aynı
zamanda iyi bir likopen kaynağıdır. Likopen, kötü kolesterolden kurtulmanıza,
kan damarlarınızın açık kalmasına ve kalp krizi riskinizi düşürmeye yardım eden
bir karotenoiddir. Kalorisi ve şekeri az olan domates vücudunuz için önemlidir.
Kabuklu kuruyemişler: Badem, ceviz, yer fıstığı, antep
fıstığı gibi kabuklu kuruyemişler kalbiniz için faydalı olan lif içerir. Aynı
zamanda kötü kolesterolünüzü düşüren E vitamini içerirler. Ceviz gibi bazıları
ise Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Önceden bazı insanlar
kuruyemişteki yağdan dolayı uzak dururdu, ancak günümüzde birçok araştırmaya
göre düzenli olarak kuruyemiş tüketen insanlar tüketmeyenlerden daha zayıftır.
Zayıf insanlarda kalp hastalığı riski daha düşüktür.
Kahve: Yaygın şekilde tüketilen diğer içecek olan kahve de
kalp sağlığınızı destekliyor. Bir araştırmaya göre, günde 6 ya da daha fazla kahve
tüketen kadınlarda ve erkeklerde kalp hastalığı veya diğer nedenlerden ölme
riski yüzde 10 ile 15 azalıyor. Diğer araştırmalara göre ise, hatta günde 2
fincan kahve içmek kardiyovasküler hastalık ve felç riskini yüzde 30' a kadar
azaltıyor.
Keten tohumu: Çia tohumunun yanısıra keten tohumunda
kalbiniz için yararlı olan bol miktarda Omega-3 yağ asidi bulunuyor. Ayrıca lif
içeriği yüksek olan keten tohumunu kurutulmuş yaban mersini ya da yulafla
karıştırıp tüketebilirsiniz.
Kurubaklagiller: Kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut gibi
kurubaklagiller sağlıksız yağlar içermeyen mükemmel protein kaynaklarıdır. Bir
araştırmada, haftada en az 4 kez baklagil tüketenlerde kalp hastalığı gelişme
riskinin yüzde 22 daha düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca şeker hastalarında
kurubaklagiller kan şekerini kontrol etmeye yardımcı oluyor.
Nar: Kalbi destekleyen polifenol ve damarların sertleşmesini
engelleyen antosiyanin gibi sayısız antioksidan içeren nar, kalbe faydalıdır.
Bir araştırmaya göre, 3 ay boyunca her gün nar suyu içen kalp hastalarının
kalbe giden kan akışlarında iyileşme tespit edildi. Narı sevmiyorsanız, bunun
yerine yine kalbi destekleyen bileşenlerle dolu olan elma tüketebilirsiniz.
Narenciye: Son yapılan araştırmaya göre, portakallarda ve
greyfurtlarda bulunan yüksek miktardaki flavonoidleri tüketen kadınlarda,
iskemik felç riskinin yüzde 19 azaldığı belirlendi. Narenciyeler C vitamini
açısından zengindir, C vitamini de kalp hastalığı riskini düşürmeyle
bağlantılıdır. Ancak greyfurt kolesterol düşürücü statinlerle etkileşime
girebiliyor, buna dikkat edin.
Patates: Patatesten uzak durmayın. Çok fazla kızartmadığınız
sürece, patates kalbiniz için faydalıdır. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan
potasyum açısından zengindir. Ayrıca kalp hastalığı riskini azaltabilen lifler
patateste bol miktarda vardır. Patates doğru şekilde pişirildiğinde abur cubur
ya da rafine karbonhidrat değildir, sağlığa çok faydası vardır.
Sızma zeytinyağı: Önemli bir araştırmaya göre, Akdeniz tarzı
(tahıl, meyve, sebze oranı yüksek) beslenmeyi takip eden ve kalp hastalığı
riski yüksek olan insanlar kuruyemiş ve en az günde 4 yemek kaşığı sızma
zeytinyağı ile desteklenince kalp krizi ve felç geçirme ile ölüm riskleri yüzde
30 azalıyor. Zeytinyağı kolesterol ve kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı
tekli doymamış yağdır. Ayrıca yeşil ya da siyah farketmeksizin zeytinin kendisi
de faydalı yağlardandır. Bu lezzeti salatalarınıza ekleyin.
Soya ürünleri: Tofu ve soya sütü gibi soya ürünleri
sağlıksız yağlar ve kolesterol olmaksızın beslenmenize protein eklemenin iyi
bir yoludur. Soya ürünleri yüksek miktarlarda çoklu doymamış yağlar, lif,
vitamin ve mineraller içerir. Soya ürünleri ayrıca rafine karbonhidrat
açısından zengin beslenen insanlarda kan basıncını düşürebilir. Süt ve diğer
proteinlerle karşılaştırıldığında soya proteini kötü kolesterolü de
düşürebiliyor.
Yaban mersini: Sadece yaban mersini değil, çilek ve diğer
türleri de faydalıdır. Son yapılan bir araştırmaya göre, haftada 3 porsiyondan
fazla yaban mersini ve çilek yiyen 25-42 yaş arası kadınların kalp krizi
geçirme riskleri yemeyenlere oranla yüzde 32 daha düşük. Bu meyvelerin içinde
bulunan “antosiyanin” isimli antioksidanlar kan basıncını düşürebiliyor ve kan
damarlarını genişletiyor. Bu madde bitkilere kırmızı ve mavi rengi veriyor.
Yeşil çay: Asya ülkelerinde uzun zamandır popüler olan yeşil
çay Avrupa'dan sonra ülkemizde de popüler olmaya başladı. En son yapılan
araştırmaya göre, günde 4 bardak ve daha fazla yeşil çay içenlerin
kardiyovasküler hastalık ve felç riski yüzde 20 az olduğu belirlendi.
Yulaf: Kolesterolü düşüren çözünebilir lif açısından zengin
olan yulaf, sindirim sisteminde sünger gibi rol oynar ve kolesterolü emer.
Ancak şeker içeren hazır yulaftan uzak durmalısınız, bunun yerine eski moda
bildiğiniz yulafı tercih edin. Ekmek, hamur işi gibi diğer tam tahıllar da
kalbiniz için sağlıklıdır.
1 yorum:
.
Yorum Gönder