TABİAT ECZANESİNDEN MUCİZELER

Dışarıdan vitamin, mineral destekleri içmenize gerek yok. Ülkemizde yaygın şekilde tüketilen kuru yemişlerin hepsi adeta bir derde deva. İçlerinde bulunan kaliteli yağlar, özellikle Omega-3 beyin gelişiminde ve iyi kolesterolün yükselmesinde önemli bir yardımcı. Çocuklarda hem sert hem de alerji nedeni olduğundan 3 yaşından önce dikkatli tüketilmesi gerekse de hem yetişkinler hem de çocuklar için faydaları saymakla bitmiyor.

Ceviz: İyi bir bitkisel protein kaynağı olmasının yanı sıra, Omega-3 kaynağıdır. Omega-3 içeriği ile, vücudu iltihaplanmaya karşı korumakla kalmaz kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkiler gösterir. Bilimsel araştırmalarla saptanan kan kolesterolünü düşürücü etkisi, damar sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.

Ceviz aynı zamanda beynin besini olarak da adlandırılır. Bunun sebebi; çocuklarda beyin gelişimini destekleyen Omega-3 yağ asitlerinden zengin olmasıdır. Manganez ve bakırdan, aynı zamanda B vitaminlerinden ve liften zengindir.

Yapılan bilimsel araştırmalar, günde 45 gram ceviz tüketiminin; kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler göstereceğini bildirmektedir. Başka bilimsel çalışmalar ise, düzenli ceviz tüketiminin kemik sağlığını olumlu yönde etkileyeceğini ve depresyon üzerinde olumlu etkiler oluşturabileceğini göstermiştir. Uzun dönemli bir başka bilimsel çalışma ise, günde 30 gram ceviz tüketiminin, safra taşı oluşum riskini %25 azaltabileceğini ortaya koymuştur.

Dünya’da en güçlü antioksidan olarak kabul edilen melatonin, kişilerin rahatlamasına, rahat uyumasına yardımcı olur. Ceviz, melatonin içinde iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Melatonin içeriği nedeniyle, hücre yenilenmesinde ve yaşlanmanın geciktirilmesinde de etkili olabileceği düşünülmektedir.

Fındık: Dünyada bulunan tüm besin ögelerini bünyesinde bulunduran tek besin fındıktır. Çok iyi bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra yeterli miktarda tüketildiğinde kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kalp sağlığı ve kalp ritmini ayarlanmasında faydası olan fındıkta tek dikkat edilmesi gereken durum tüketim miktarıdır. Kemik ve vücut gelişimini desteklediği için çocukların tüketmesi gereken fındık özellikle solunum sistemi rahatsızlıklarının yaşanma riskini düşürür.

Badem: Ülkemizde kabukları soyularak veya kavrularak tüketilmesinin yanı sıra birçok pasta ve tatlıların içine konulan bademin faydaları vücut için vazgeçilmezdir. Özellikle barsak sisteminin düzenli çalışmasında ve bebeklerin gelişimine katkısı önemlidir. Ayrıca sinir sisteminin gelişimi ve solunum yolları sağlığı için günde 8-10 adet badem tüketimi gereklidir. Kötü kolesterolü düşürücü etkisinden dolayı, kalp sağlığını destekleyen badem, ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Kaju Fıstığı: Kaju, Hint fıstığı olarak bilinir. En iyi bakır kaynaklarından biridir. Günde 1 avuç kaju tüketildiğinde günlük bakır ihtiyacının %38’i karşılanır. İçerisinde bulunan triptofan mutluluk verici bir amino asittir. Ayrıca içerisinde bulunan magnezyum, kalp kasının çalışmasında, kan basıncının düzenlenmesinde, sinir iletiminde ve kasların gevşemesinde etkilidir. Kaju içerisinde bulunan çinko, büyüme ve gelişmede etkili olmakla birlikte vücuda zarar veren serbest radikallere karşı vücudu korur. Kaju, özellikle bağışıklık sisteminin korunmasında etken olan selenyum mineralini içermektedir. Ayrıca içeriğindeki yağ çeşidinin %75’inin tekli doymamış yağ asidi olması nedeni ile ekstra faydalıdır. Kaju’nun kalorisi ceviz kadar yüksektir. İngiltere’de çocuklara ilk bir yıl verilmemesi önerilmektedir.

Amerikan Fıstığı: Amerikan fıstığını diğer kuru yemişlerden ayıran en önemli özelliği doymuş yağ asidi içeriğinin yüksek olmasıdır. Bu nedenle fındık, badem, ceviz gibi diğer kuruyemişlere göre daha az tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Enerji içeriği ortalama olarak kajunun kalorisine yakındır. Amerikan fıstığı bazı durumlarda alerjik bir besin olabilir. Özellikle ailesinde besin alerjisine sık rastlanan bebeklerin besinlerinde ilk üç yıl kuruyemişlerin yer almaması önerilir. Kalp sağlığı açısından önemli olan omega-3 içeriği yine ceviz, badem ve fındığa göre daha düşüktür.

Şam Fıstığı: Özellikle solunum sistemi rahatsızlıklarının yaşanmasını engelleyen şam fıstığının kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini düzenli tüketimde azalttığı bilinmektedir. İçeriğinde bulunan protein, şam fıstığını diğer kuruyemişlerden ayıran en önemli özelliktir.

Makadamya Fıstığı: İçerisinde bulunan %78 tekli doymamış yağ asidi makadamya fıstığını diğer kuru yemişlerden ayrıcalıklı kılmaktadır. Ayrıca antioksidan özellikle olması nedeni ile vücudu serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemik ve diş gelişimi için en önemli mineral olan kalsiyum makadamya fıstığında yüksek oranda bulunmaktadır. Lif içeriğinin yüksek olması barsak sisteminin daha düzenli çalışmasına katkı sağlar. İçerisinde yüksek oranda bulunan arjinin, büyüme ve gelişmeyi tetiklediği için çocuklarda tüketimi önemlidir. Ayrıca kolesterol sıkıntısı olan bireylerin de düzenli olarak makadamya fıstığı tüketmesi gerekir. En az fındık ve badem kadar önemli bir kuruyemiştir.

Pikan Cevizi: Antioksidan özelliği güçlü bir bağışıklık sistemi için önemlidir. Ayrıca magnezyum, E vitamini, kalsiyum, potasyum içermektedir. Lif içeriği yüksek olan pikan cevizinin sağlığa olan katkıları tam olarak bilimsel açıklığa kavuşmasa da mayo clinic tarafından yapılan bir çalışmada kötü kolesterolü düşürücü etkisi olduğu saptanmıştır. 15 yarım pikan cevizi içerisinde bulunan protein, 30 gram etteki protein miktarına eşittir.

Hiç yorum yok: