Dışarıdan
vitamin, mineral destekleri içmenize gerek yok. Ülkemizde yaygın şekilde
tüketilen kuru yemişlerin hepsi adeta bir derde deva. İçlerinde bulunan kaliteli
yağlar, özellikle Omega-3 beyin gelişiminde ve iyi kolesterolün yükselmesinde
önemli bir yardımcı. Çocuklarda hem sert hem de alerji nedeni olduğundan 3
yaşından önce dikkatli tüketilmesi gerekse de hem yetişkinler hem de çocuklar
için faydaları saymakla bitmiyor.
Ceviz: İyi
bir bitkisel protein kaynağı olmasının yanı sıra, Omega-3 kaynağıdır. Omega-3
içeriği ile, vücudu iltihaplanmaya karşı korumakla kalmaz kalp sağlığı üzerinde
de olumlu etkiler gösterir. Bilimsel araştırmalarla saptanan kan kolesterolünü düşürücü
etkisi, damar sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.
Ceviz aynı
zamanda beynin besini olarak da adlandırılır. Bunun sebebi; çocuklarda beyin
gelişimini destekleyen Omega-3 yağ asitlerinden zengin olmasıdır. Manganez ve
bakırdan, aynı zamanda B vitaminlerinden ve liften zengindir.
Yapılan
bilimsel araştırmalar, günde 45 gram ceviz tüketiminin; kalp-damar sağlığı
üzerinde olumlu etkiler göstereceğini bildirmektedir. Başka bilimsel çalışmalar
ise, düzenli ceviz tüketiminin kemik sağlığını olumlu yönde etkileyeceğini ve
depresyon üzerinde olumlu etkiler oluşturabileceğini göstermiştir. Uzun dönemli
bir başka bilimsel çalışma ise, günde 30 gram ceviz tüketiminin, safra taşı
oluşum riskini %25 azaltabileceğini ortaya koymuştur.
Dünya’da en güçlü antioksidan olarak kabul edilen melatonin, kişilerin rahatlamasına, rahat uyumasına yardımcı olur. Ceviz, melatonin içinde iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Melatonin içeriği nedeniyle, hücre yenilenmesinde ve yaşlanmanın geciktirilmesinde de etkili olabileceği düşünülmektedir.
Fındık:
Dünyada bulunan tüm besin ögelerini bünyesinde bulunduran tek besin fındıktır.
Çok iyi bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra yeterli miktarda tüketildiğinde
kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kalp sağlığı ve kalp ritmini
ayarlanmasında faydası olan fındıkta tek dikkat edilmesi gereken durum tüketim
miktarıdır. Kemik ve vücut gelişimini desteklediği için çocukların tüketmesi
gereken fındık özellikle solunum sistemi rahatsızlıklarının yaşanma riskini düşürür.
Badem:
Ülkemizde kabukları soyularak veya kavrularak tüketilmesinin yanı sıra birçok
pasta ve tatlıların içine konulan bademin faydaları vücut için vazgeçilmezdir.
Özellikle barsak sisteminin düzenli çalışmasında ve bebeklerin gelişimine
katkısı önemlidir. Ayrıca sinir sisteminin gelişimi ve solunum yolları sağlığı
için günde 8-10 adet badem tüketimi gereklidir. Kötü kolesterolü düşürücü
etkisinden dolayı, kalp sağlığını destekleyen badem, ayrıca bağışıklık
sistemini güçlendirmektedir.
Kaju Fıstığı:
Kaju, Hint fıstığı olarak bilinir. En iyi bakır kaynaklarından biridir. Günde 1
avuç kaju tüketildiğinde günlük bakır ihtiyacının %38’i karşılanır. İçerisinde
bulunan triptofan mutluluk verici bir amino asittir. Ayrıca içerisinde bulunan
magnezyum, kalp kasının çalışmasında, kan basıncının düzenlenmesinde, sinir
iletiminde ve kasların gevşemesinde etkilidir. Kaju içerisinde bulunan çinko,
büyüme ve gelişmede etkili olmakla birlikte vücuda zarar veren serbest
radikallere karşı vücudu korur. Kaju, özellikle bağışıklık sisteminin
korunmasında etken olan selenyum mineralini içermektedir. Ayrıca içeriğindeki
yağ çeşidinin %75’inin tekli doymamış yağ asidi olması nedeni ile ekstra
faydalıdır. Kaju’nun kalorisi ceviz kadar yüksektir. İngiltere’de çocuklara ilk
bir yıl verilmemesi önerilmektedir.
Amerikan
Fıstığı: Amerikan fıstığını diğer kuru yemişlerden ayıran en önemli özelliği
doymuş yağ asidi içeriğinin yüksek olmasıdır. Bu nedenle fındık, badem, ceviz
gibi diğer kuruyemişlere göre daha az tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Enerji içeriği ortalama olarak kajunun kalorisine yakındır. Amerikan fıstığı
bazı durumlarda alerjik bir besin olabilir. Özellikle ailesinde besin
alerjisine sık rastlanan bebeklerin besinlerinde ilk üç yıl kuruyemişlerin yer
almaması önerilir. Kalp sağlığı açısından önemli olan omega-3 içeriği yine
ceviz, badem ve fındığa göre daha düşüktür.
Şam Fıstığı:
Özellikle solunum sistemi rahatsızlıklarının yaşanmasını engelleyen şam
fıstığının kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini düzenli tüketimde azalttığı
bilinmektedir. İçeriğinde bulunan protein, şam fıstığını diğer kuruyemişlerden
ayıran en önemli özelliktir.
Makadamya
Fıstığı: İçerisinde bulunan %78 tekli doymamış yağ asidi makadamya fıstığını
diğer kuru yemişlerden ayrıcalıklı kılmaktadır. Ayrıca antioksidan özellikle
olması nedeni ile vücudu serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık
sistemini güçlendirir. Kemik ve diş gelişimi için en önemli mineral olan
kalsiyum makadamya fıstığında yüksek oranda bulunmaktadır. Lif içeriğinin yüksek
olması barsak sisteminin daha düzenli çalışmasına katkı sağlar. İçerisinde
yüksek oranda bulunan arjinin, büyüme ve gelişmeyi tetiklediği için çocuklarda
tüketimi önemlidir. Ayrıca kolesterol sıkıntısı olan bireylerin de düzenli
olarak makadamya fıstığı tüketmesi gerekir. En az fındık ve badem kadar önemli
bir kuruyemiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder