Enginarın latince adı “cynara scolymus”, Dünya’da ve Türkiye’de kültürü yapılan bir bitkidir. Tıbbi bitki olarak ve sebze olarak kullanılır. Sinop yöresinde yabanileşmiş olarak C.cardunculus yetişmektedir. Tıbbi tedavide yaprakları kullanılır, cynarae folium etken maddesi içerir.
Enginarın içinde zengin besin maddeleri saklı. Mevsiminde tüketerek enginara saklanmışzengin besinlerden faydalanabiliriz.
- Protein ve karbonhidrat içeriyor.
- A, B, C, D vitaminlerinden yana zengin.
- Kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor mineralleri de içerir.
- Karaciğer yetersizliğinde toksinleri dışarı atma özelliği vardır.
- Enginar şeker hastalarına da önerilir, çünkü kanda şeker miktarını ayarlar.
- İçerdiği manganez ve fosfor beyin hücrelerine faydalı minerallerdir.
- Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler.
- Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur.
- Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir.
Enginarın içinde bulunan cynarae maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca cynarae maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtiyor.
İyi bir enginar ağır olmalı, yaprakları sık durumda bulunmalıdır. Eğer yaprakları açık ve yaygın ise o enginar bayattır. Enginarın ortası sert ve tüysüz olmalıdır. Bu tüylerin iğne gibi batması gerekir. Eğer sapta esmer lekeler varsa enginarın ortası çürümüştür.
Önce sebzenin yaprakları ayrılır ve sökülür. Bu sökülme işi kolayca yapılır. Eğer yapraklar zor sökülüyorsa bunlar atılmalıdır. Kolay sökülen ve uçları kararmış yapraklar lezzetlidir, ancak sindirimleri biraz zordur. Orta tüylü kısma ulaştıktan sonra tüyleri ayıklanır ve kararmaması için limon suyuna batırılıp çıkarılır.
Pazardan veya marketten enginar alırken genelde kolaylık olsun diye temizlenmiş alınır, ancak bu şekilde alınan enginar hemen tüketilmezse vitamin ve minerallerini kaybeder. Dalından koparılmış enginarı birkaç gün saklamak istenirse, tazeliğini koruması için sapları kesilmemelidir. Sebze sapı ile bir vazoya konulmalı ve suyu birkaç kez değiştirilmelidir. Her su değiştirmede enginarın sapı bir santim kadar kesilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder