ÇÖREK OTU

Bu ufak taneli gıdada her hastalığa şifanın olabileceğine birçok kimse dudak bükmüştü. Mlren Franz adli bir Alman çörek otunun sağlığımız üzerindeki faydalarını araştırıp, bu konudaki yayınları bir araya getirdi. Sonuçta: „Tabiattan Gelen şifa Kaynağı: Çörek Otu“ adıyla dilimize tercüme edllen 96 sayfalik bir kitap ortaya çıktı. Yazımızda Maren Franz’m kitabmdan yola çıkarak, çörek otunun mucizevi tesirlerini tanıtmaya çalişacağız.

Çörek otu niçin degerli?

çörek otunun tohumunda doymamış yağ asidi, eterli yağ, vitaminler ve organizma için zaruri kalori ve çok az miktarda tüketilmesi gereken değerli maddeler bulunur. Bu maddelerin karışımı hasta kişinin iyileşmesine vesile olur. Çörek otu tohumunda bulunan doymamış yağ asidinin metabolizmaya müspet yönde tesir ettiği, bağığıklığı arttırdığı ve alerjiyi durdurduğu ispatlanmıştır. Bu sebepten çörek otunun astım, bağışıklığın zayıflığından meydana gelen marazlar ile sinir ve deri hastalıklarında başarılı sonuçlar vermesine şaşırmamalıdır. Bu iyileştirici tesir Çörek otunu yemeklerde de kullanılan ve sevilen bir gıda haline getirmiştir. Zamanımızda özellikle ABD ve Avrupa’nın büyük ülkelerinde çörek otuna talep çok artmış, istekler karşılanamaz hale gelmiştir. Almanya’da ise çörek otu tohumu ve yağı, saf veya hap şeklinde eczanelerde ve baharatçılarda yeralmaya başlamıştır.

Savunma sistemimiz ve Çörek otu

Sağlam bir savunma sistemine sahip olan kişi, kendini genelde iyi hisseder ve nadiren hastalanır. Çünkü rahatsızhklara karşı mukavemeti fazla demektir. Böyle olunca mikrop, virus ve mantarlarla baş edebilir. Savunma sistemi zayıfladığında, şu hastalıklar ortaya çıkabilir:

Mikroplu hastaliklar, bilhassa sık sık grip olma ve mesane iltihabi.
Deri, mukoza ve bağırsaklarda mantarların oluşması.
İnatçı herpes (uçuk).
Sindirim sistemi bozukluklarından meydana gelen ishâl ve zayıflama.
Kaşıntılı deri hastalıkları.
Kronik rahatsızlıklar.
Kanda dolaşım bozukluğu, yüzde belirli soluktuk.
Kronik yorgunluk.
Uyku bozuklukları.

Saymış olduğumuz bu hastalıklara yakalanmamak için savunma sistemimizin kuvvetli olması gerekir. Çörek otunun ise immün sistemi güçlendirdiği binlerce yıldan beri bilinmektedir. Çörek otu savunma sistemini Dengelemekte ve mümkün olduğu kadar iyi çalışmasını sağlamaktadır.

Çörek otunun bu özelliği nerden kaynaklanır?

Bilim adamları, bu sorunun cevabını modern teknolojinin yardımıyla bulmuşlardır. Çörek otunun tohumunda organizmayı destekleyen yüzden fazla madde vardır.

Kara mucizenin muhtevası Çörek otunun tohumunda takriben %38 oranında karbonhidrat, %35 oranında çeşitli yağlar, %21 oranında albümin bulunur. Geri kalan %6 ise yüzden fazla maddeden oluşur. Bu orana çok değerli olan doymamış yağ asitleri de dahildir. Linolen asidi, alfa linolenasidi ve iç yağı bunlar arasındadır. Eterli yağlar olarak kofur, nigellon, alfa-pinen vb. mevcuttur. Çok az miktarda bazı aminler (B1, B2, B6, folik asit, niasin), mineraller Demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selen) ve aminoasitler vardır. Doymamış yağ asitleri ve eterli yağ, savunma sisteminde çok yararlıdır. Vitamin ve mineraller savunma sisteminin işlemesinde önemli rol oynar. Çörek otunun tesiri çok sayıdakı bu maddelerin karışımından gelmektedir.

Çörek otunda nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, soluk borusunu genişletip kramp gidericidir. Ayrıca ifrazı geliştirip öksürüğü hafifletir. İltihap giderici, ağrı dindirici ve idrar söktürücüdür. Devamlı kullanımda kan şekerini düşürür.

Çörek otundaki B1, B2 ve B6 vitaminleri birçok enzimlerin üretiminde önem taşır. Zira bunlar, savunma ablukalarını yok eder ve boyun altı bezini; dolayısıyla savunma sistemini güçlendirir. Folik asit ise, kalp ve tansiyon hastalıklarının riskini azaltır

Beta karotin, A, E ve C vitamini, selenyum gibi antioksitler vücudun savunma sistemini güçlendirir. Selenyum, vücudu zehirli maddeleri atmasına yardımcı olur.

Tabii muhtevası ile savunma sistemine, metabolizma ve hormonlara iyi gelen çörek otu, vücudu toksinlerden temizler, kan dolaşımını güçlendirir ve barsaklarm düzenli çalışmasını sağlar. Cildi parlaklaştırır. Düzgün bir cilde parlak saç ve gözlere sebep olur. Sağlıklı ve hayat dolu bir görünüm sağlar. Çörek otu immunsistemi güçlendirdiğinden, kanser, AİDS gibi çağın hastalıklarına karşı tavsiye edilmektedir. Yine tansiyon ve ateş düşürücü ve tabii antibiyotik tesirleriyle yaygın hastalıklara şifa olmaktadır. Başta astım ve polen alerjisi olmak üzere alerjik hastalıklara, saç dökülmesi ve kepeğe karşıda tesirlidir.

1 yorum:

mehmet derem dedi ki...

bu faydalı bilgi için teşekkür ederim